Suomen Kalakirjasto on yhden miehen harrastuksesta koko kansan kultturikohteeksi kasvanut aarrekammio, jonka vertaista ei löydy koko maailmasta.
Muonion Kemiläisenvaarasta löytyy kaunis hirsirakennus ja sen sisuksista aarre, kirjailija-tutkija Ari Savikon henkilökohtainen kokoelma ja sen pohjalta syntynyt yksityinen kirjasto, joka loistaa majakkana kulttuuriperinnön valtameressä.
Suomen Kalakirjasto on kohteena uniikki, ainoa laatuaan koko maailmassa.



Valtion tutkimuslaitosten ja yliopistojen hyllyiltä supistetut teokset kantavat vuosisataisia tarinoita.
Niitä ei saa hävittää.
Vaikka Suomen suurimmalla ja vanhimmalla tieteellisellä kirjastolla on oma mittaamattoman arvokas tehtävä, jopa Kansalliskirjaston voimavarat ovat rajalliset.
Kukaan yksinään ei pysty kantamaan historian painoa harteillaan.
Tästä syystä juuri Ari Savikon kaltaiset yksityiset keräilijät ovat muodostuneet kulttuurin hiljaisiksi vartijoiksi, jotka vaalivat kirjallista perintöä tuleville sukupolville.
Yksityiset keräilijät ovat kulttuurin hiljaisia vartijoita, jotka vaalivat kirjallista perintöä tuleville sukupolville.
Kokonaisuus on aina suurempi ja merkityksellisempi kuin osien (tässä tapauksessa niteiden) summa. Täällä näkymätön siima sitoo yhteen menneen ja tulevan, ja juuri tämä ymmärrys on syvin syy, miksi Suomen Kalakirjasto on saanut syntyä.


Kalojen kuiskauksia vuodesta 1730
Kokoelma käsittää suomalaista kalakirjallisuutta vuodesta 1730 aina nykyvuosiin asti. Ennen vuotta 1950 ilmestynyt suomalainen kalakirjallisuus on Savikon mukaan kirjaston erityisalaa.
Tietokannasta löytyy noin 57 500 kirjaa tai kirjoitusta ja määrä kasvaa uusien päivitysten myötä. Mukana ovat kaikki ne ammattilehtien lehtiartikkelit jotka ovat ilmestyneet ennen vuotta 1950.

Kirjastosta löytyy myös kalastusaiheinen ex libris -kokoelma.
Kokoelmaan kuuluvat myös uudemmat, lähes kaikki 2020-luvulle asti ilmestyneet suomalaiset kalakirjat ja lehdet.
Ja siksi minulla on iloa ja kunnia kertoa, että teokseni Erältä, eräistä (omakustanne) sekä Vaella, kalasta, rakasta (2021, SKS Kirjat) löytyvät nekin kalakirjaston tietokannasta.
Myös (kirjailijan sanattomaksi vetäneen) Erika Kallion opinnäyte Monni Himarin teos Erältä, eräistä feministisenä eräkirjana on dokumentoitu kirjaston tietokantaan.

Suomen Kalakirjasto on myös omanlaisensa pieni museo
Teosten lisäksi Kalakirjastolla on kulttuurihistoriallisesti merkittävä esinekokoelma, jonka tiedot löytyvät myöskin tietokannasta.
Mikäli teoksesi käsittelee millään tavoin kalastusta ja sen kulttuurihistoriallista arvoa, tiedät, mistä lähteesi löydät.
Kirjasto toimii tutkijoiden ja kirjailijoiden työtilana ja residenssinä
Kirjasto on erityinen, sieltä nimittäin löytyy kaksi pientä makuuhuonetta.
Majoitus- ja työskentelytilaa on mahdollista vuokrata omaan käyttöön lyhyitä ajanjaksoja varten.
Olen itsekin ollut täällä kirjoittamassa teoksiani – ja palaan tänne pian uudestaan.
Koska sinä aiot vierailla täällä?



Suomen Kalakirjasto
suomenkalakirjasto.fi
Kalakirjasto on auki vain tilauksesta; seuraamalla kirjaston Facebook-sivuja saat ensikäden tietoa avointen ovien päivistä.
Vierailu- ja majoitustiedustelut: 0451204705
